Löpsedeln:

Kom igen och skriv, Alla inloggade medlemmar har möjlighet att skriva artiklar, reseförslag, blogga, annonsera och kommentera på hemsidan. För inloggningsruta scrolla (rulla ner) sidan tills du ser den på vänster sida.

  • Tanken 4#2014 finns nu att ladda ner under TANKEN alternativt under Nerladdningar, detta gäller inloggade medlemmar.

dec02

LED ljus för MC

Categories // Teknisk information

Vikten av att synas väl som MC åkare.

LED är en förkortning av Light Emitting Diode, på svenska ljusavgivande diod. LED:en har funnits ganska många år men har nu blivit en ljuskälla att räkna med. För min del har jag använt lysdioder tre år på min motorcykel i form av egentillverkade positionsljus med extrastarka lysdioder som ger ett intensivt ljus utan att blända. Att dom inte bländar beror på avsaknaden av reflektor.

De flesta som kompletterar sin motorcykel med extralysen köper av det som finns marknaden men jag har – utöver att tycka det är intressant med att konstruera och tillverka ”saker” - även velat designa positionsljusen så att de s.a.s. smälter in i motorcykelns design. Om jag har lyckats kan man ha olika åsikter om men jag känner mig ”ganska nöjd” även om jag hela tiden går och funderar på vad jag kan ändra.
Kanske någon annan också har intresse att ha ett vinterarbete?
För att lyckas behövs det: intresse, fantasi, en plats att vara på och lite verktyg. Misslyckas man kan man alltid, som Mark Levengods ”farmor” sa ”det är bara att bryta ihop och gå vidare”. (Bild ett)

Beskrivning:
Belysningshusen är uppbyggda i plåt över en träatrapp men man kan naturligtvis även bygga upp dom i ex,vis glasfiberarmerad plast. Pos.ljuset i luftintaget är helt egen design. Se nedanstående bild.

Cylinderljusen är från början släpvagnljus (skärmljus) där jag har tagit bort originallampan och skapat ett runt hål som är ca 80 % av ytterdiametern. På det sättet har jag kvar hörnen för skruvhålen. (bild 2)


Under det rödmålade taket skymtar det nya lykthuset (svart). Mellan bottenplattan och lykthuset sitter ett hålat plexiglas (Lexan) för 24 lysdioder. Monteringsordningen är därför – lykthus – plexiglas med monterade lysdioder och originalbottenplattan som skruvas ihop till ett paket. I originalbottenplattan monteras sedan originalglaset.
I bilden från luftintaget syns motsvarande plexiglas för 33 lysdioder.  För att få en blank yta som bakgrund har jag limmat på aluminiumfolie. Limmet är vanligt kontaktlim i sprayform.
Elkoppling:
Lysdioder, motstånd, spänningsregulator och kylfläns är köpta från Kjell & Co (www.kjell.com). De lysdioder jag har använt är:
art.nr 90-582, färg vit, 15000 mcd, 2,8-3,4 V, 20 mA, stråln.vink. 17 grader.
Motstånd 68 ohm, ¼ watt, art.nr 90-224
Lysdioderna är kopplade i serie om 3 st och med ett motstånd för varje 3-grupp.
Pos.ljuset i luftintaget innehåller 11st tre-grupper (d.v.s. 33 lysdioder) som är paralellkopplade. Pos.ljusen framför cylindrarna innehåller 8st tre-grupper (d.v.s 24 lysdioder) vardera eller totalt 2x24=48 lysdioder.
I serie med varje grupp om 33 resp. 48 lysdioder sitter en spänningsregulator, LM 317T, 1 Amp, art.nr  90-555 monterade på en kylfläns TO 220 art.nr 90-351. OBS spänningsregulatorn måste monteras på en isolerande platta (inte på ramen).
Mellan Vout och ADJ på spänningsregulatorn för cyl.ljusen har jag lött in ett 4 ohms motstånd 0,5 watt och på spänningsregulatorn för luftintagsljuset ett 2 ohms motstånd 0,25 watt. Beskrivning om hur motstånden skall beräknas finns under http://www.kjell.com/kjellfakta/lysdioden/ .
För beräkning av hur lysdioderna skall kopplas finns ett mycket bra beräkningsprogram under: http://led.linear.org/led.wiz . Mata in spänningen (generatorspänningen minus 3 volt som spänningsregulatorn behöver, i mitt fall 13,8-3V= 10,8 volt). 3,2Volt för diodspänningen (2,8-3,4V), 20 för diodströmmen (=20 mA), 24 dioder för cyl.ljusen. Beräkningsprogrammet visar då uppkopplingsschema, motståndsvärdena och ström-och effektförbrukning.
Jag har valt att mata elkretsarna från bakljuset över ett vanligt bilrelä. Kretsarna är säkrade med 0,5 A.
I mitt fall har jag borrat plexiglasen med en 5,5 mm:s borr, limmat aluminiumfoliet och tryckt in en diod från aluminiumsidan innan jag sedan har monterat dioderna från baksidan. (Bild 3)

Torgny Vikström
Öjebyn
Medl. 152

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Avbryt Sickar kommentar...
Folder 2010.6 SMC senior_Page_3_Image_0008.jpg

Hur gör man? videoguider

Medlemsinloggning

För att kunna logga in måste du vara medlem i föreningen. Medlemmar som ej ännu sökt och erhållit inloggning, vänligen ansök nedan under Ansök om medlemsskap. Med detta uppdateras även befintliga medlemmars kontaktuppgifter.

Stadgar